Blogs 30 maart 2023: Wat er mis is met het internet & hoe dit te fixen

30 maart 2023: Wat er mis is met het internet & hoe dit te fixen

Leestijd:
Geplaatst op 13 maart 2023

Het zou hot topic moeten zijn dat we online té afhankelijk zijn van een handvol Big Techs die werken vanuit economische belangen in plaats van publieke waarden. Denk META, denk Google. We worden gebombardeerd met clickbait, micro-targeting, filterbubbels en desinformatie: internettoepassingen zijn ingericht op het vasthouden van onze aandacht en doorverkopen van onze persoonlijke data. We weten het en tegelijkertijd halen we collectief onze schouders op, want deze applicaties niet gebruiken voelt ook niet als een optie. Daar gaan we de mist in – het kan én het moet anders. Hoe? Dat onderzoeken we samen in dit programma.

Lotje Beek is aanwezig om in te gaan op hoe Bits of Freedom strijdt voor (Europese) regulering om Big Techs macht te breken en publieke waarden als privacy en communicatievrijheid te waarborgen. Simone van der Burg gaat in gesprek over hoe Waag Futurelab alternatieve digitale publieke ruimten onderzoekt en ontwerpt waarin niet de consument maar de burger centraal staat. Onderzoeker Renze Tjoelker houdt zich niet zozeer bezig met de inrichting en moderatie van online platforms, maar bepleit om vooral te kijken naar hoe we online met elkaar omgaan.

Kom ook en praat mee over hoe we samen het internet van de toekomst gaan fixen.

Het programma vindt plaats in het CODA museum te Apeldoorn. Deelnemers aan het programma hebben na afloop vrije toegang tot de tentoonstelling – behind the screens – een groepstentoonstelling over digitale kunst. Online, interactief en eindeloos veel enen en nullen in algoritmes en coderingen; digitale kunst neemt in al haar vormen en uitvoeringen een steeds grotere plek in.

Donderdag 30 maart | 16h00 – 17h30 | Auditorium CODA Apeldoorn: Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn

Programma met publiek in de zaal en livestream.

GASTSPREKERS
Lotje Beek Bits of Freedom
Simone van der Burg Waag Futurelab
Renze Tjoelker Saxion onderzoekslijn Digitaal Samenleven

Moderator:
Richard Engelfriet

IN SAMENWWERKING MET
Dit is een programma van Studium Generale Saxion ism CODA Apeldoorn, Saxion onderzoekslijn Digitaal Samenleven, Centrum voor veiligheid en digitalisering, minor de digitale revolutie

Meer informatie of vraagstuk?